بر طبق گفته متخصصان، “ویژگیهای بیولوژیکی و همچنین رفتار” را میتوان به عنوان عواملی در نظر گرفت که باعث میشوند تا میزان ابتلا به بیماری کرونا، شدت این بیماری و میزان مرگ و میر ناشی از آن در مردان نسبت به زنان بالاتر باشد.
مطالعات متعددی نشان دادهاند كه نرخ مرگ و میر ناشی از کرونا در مردان در مقایسه با زنان به مراتب بیشتر است. متخصصان میگویند این امر تا حدودی به این دلیل است که زنان نسبت به مردان دارای سیستم ایمنی قویتر هستند. آنها همچنین اضافه میكنند كه مردان تمایل دارند كه رفتارهای پرخطرتری از قبیل نادیده گرفتن فاصله گذاری فیزیکی داشته باشند و علائم را جدی نگیرند.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) گزارش میدهد که 68 درصد از مرگ و میر ناشی از کووید-19در اروپا مربوط به مردان بوده است. براساس مطالعهی صورت گرفته در موسسه بهداشت عالی رم، از بین ایتالیاییهایی که برای درمان کرونا ویروس بستری هستند، 8 درصد از مردان در مقایسه با 5 درصد از زنان جان باختهاند.
در شهر نیویورک، آمار مرگ و میر ناشی از کرونا در مردان تقریباً دو برابر زنان است. براساس آمار منتشر شده از مرکز بهداشت این شهر، از بین هر 100000 مرد، 43 نفر به خاطر ابتلا به کرونا جان خود را از دست میدهند، در حالیکه این رقم در بین هر 100000 زن در حدود 23 نفر است.
در حال حاضر مرگ و میر ناشی از کووید-19 در مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) براساس جنسیت گزارش نمیشود، اما متخصصان معتقدند که این روند در سایر نقاط کشور نیز مشابه است.
دکتر استفان برگر، متخصص بیماریهای عفونی و یکی از بنیانگذاران شبکه جهانی بیماریهای عفونی و اپیدمیولوژی (GIDEON) معتقد است: برخی از دلایل اصلی کشندهتر بودن کووید-19 برای مردان در مقایسه با زنان، ممکن است شامل این واقعیت باشند که بیماری قلبی در مردان مسن شایعتر از زنان مسن است”. “مطالعات همچنین نشان میدهند كه فشار خون بالا و بیماری کبد در مردان شایعتر است و همه اینها در نتایج منفیتر کووید-19برای مردان سهیمند.” برگر اضافه کرد: “ژنتیک نیز ممکن است نقش بزرگی ایفا کند.” “زنان به دلیل کروموزوم X اضافی خود از سیستم ایمنی و واکنش قویتری نسبت به عفونت برخوردارند”.
سالواتور جی. جیورجیانی، داروساز و مشاور ارشد شبکه سلامت مردان با این نظر موافق است و میگوید: “شما نمیتوانید عوامل بیولوژیکی و ژنتیک را نادیده بگیرید.”
مردان در واقع “جنس ضعیفتر” هستند
مردان از نظر فرهنگی عادت کردهاند كه خود را قوی بدانند، اما هنگامی که بحث ایمنی مطرح میشود، دیگر نمیتوان زنان را به عنوان “جنس ضعیفتر” معرفی کرد.
دکتر جیورجیانی همچنین خاطرنشان کرد که از بین 10 عامل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده، نرخ مرگ و میر مردان در اثر وقوع 9 علت، بالاتر از زنان است. این بدان معناست که سابقهی ابتلای مردان به بیماریهای زمینهای احتمالا میتواند باعث شدیدتر شدن علائم بیماری کرونا شود. رفتارهایی مانند سیگار کشیدن که سلامت ریهها را به خطر میاندازند، ممکن است در تاثیر مرگبار این بیماری بر مردان نیز نقش داشته باشند.
مصرف سیگار در چین عمدتاً یک عادت مردانه محسوب میشود (تنها 2 درصد از زنان چینی سیگار میکشند) و در نتیجه بسیاری از مردان از بیماری مزمن ریه رنج میبرند. دکتر برگر معتقد است که “این عادت باعث میشود تا مردان در صورت ابتلا به کرونا ویروس با صدمات بیشتری مواجه شوند”.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) براساس گزارشات منابع معتبر تخمین میزند که سالانه بیشتر از 4 میلیون نفر به دلیل آلودگی هوا و بیماریهایی مانند آسم، برونشیت، آمفیزم، بیماریهای ریه و قلب و آلرژیهای تنفسی جان خود را از دست میدهند.
براساس گزارش ارائه شده در مطالعه جدید دانشکده بهداشت عمومی هاروارد تی. اچ. چان در ماساچوست، احتمال مرگ مبتلایان به کرونا که در مناطقی با آلودگی هوا بسیار بالا زندگی میکنند، بسیار بیشتر از ساکنین مناطقی با آلودگی کمتر است.
آلودگی میتواند در افزایش مرگ و میر ناشی از کووید-19در مردان نقش داشته باشد. در بیشتر فرهنگها، مردان بیشتر از زنان در فضای باز مشغول به کار بوده و بنابراین، در معرض شرایط مرتبط با آب و هوا و آلودگی شدید قرار دارند. این امر میتواند به طور مستقیم بر پاسخ آنها به عفونتهایی مانند کووید-19 تأثیر بگذارد.
آمار مرگ و میر بیشتر در مردان در همهگیریها یک موضوع تازه نیست. تحقیقات صورت گرفته در مورد آنفولانزای جهانی 1918 نشان میدهد که نرخ مرگ و میر در مردان بالغ غیرسالمند بسیار بالاتر از زنان بوده است، احتمالاً به این دلیل که بیشتر این مردان در گذشته به سل ریوی مبتلا شده بودند. در بیماریهای دیگری مانند ایدز یا هپاتیت هم اثبات شده است که شدت بیماری در زنان مبتلا در مقایسه با مردان، کمتر است.
نقش ریسک پذیری قابل توجه است
رفتار مردان در طی همه گیر شدن بیماری نیز میتواند آسیبپذیری آنان نسبت به نوع جدید کرونا ویروس را افزایش دهد. نتایج نظرسنجی موسسه گالوپ از دوم تا ۱۳ مارس (۱۲ تا ۲۳ اسفند) نشان میدهد که زنان بیشتر از مردان در مورد کووید-19 نگرانند.
دکتر برگر میگوید: “این احتمال وجود دارد که مردان بیشتر در معرض خطر باشند، زیرا آنها تمایل دارند که در اجتماعات بزرگتر و تبادلات اجتماعی بیشتر مانند دست دادن یا رویدادهای ورزشی شرکت کنند.”
مردان مبتلا به سندرم (توهم) شکستناپذیری معمولا کمتر از دیگران از محدودیتهای مرتبط با بیماری همهگیر مانند فاصله فیزیکی تبعیت می کنند. بیشتر مردان فکر می کنند که “نگران بودن و توجه به سلامتی وظیفه آنها نیست”. بنابراین پیام های پیشگیری از کووید-19 باید بر روی این شخصیت سنتی مردان متمرکز شود: “میلیونها سال زیستشناسی و انتخاب طبیعی را نادیده نگیرید”.
(در طی فرایند انتخاب طبیعی، افراد سازگار با محیط از شانس بیشتری برای بقا و تولیدمثل برخوردارند و میتوانند ژن خود را به نسل بعد منتقل کنند)
جدی گرفتن علائم
با این حال، به خوبی ثابت شده است که مردان تمایل دارند تا مراقبت بهداشتی را به تاخیر انداخته و علایم بیماری را نادیده بگیرند. دیوید اِیزل، مدیر اجرایی Darien Wellness (گروه بهداشت روان در ایالت کنتیکت) می گوید: “برای بسیاری از مردان، مراقبت از خود به منزله پذیرش ضعف است.” ما آموخته ایم که خودکفا باشیم و از همه بجز خودمان حمایت کنیم. این امر منجر به چشمپوشی از علایم ظاهری تمام بیماریها و شرایط تهدید کننده زندگی از جمله کووید-19 میشود”.
دکتر دبورا بیرکس هماهنگ کننده واکنش به کرونا در کاخ سفید در جلسه توجیهی 9 آوریل خاطرنشان كرد که 56 درصد از افرادی که تست کرونا بر روی آنها انجام شده است، مرد و 44 درصد زن بودند که تست 23 درصد از مردان و 16 درصد از زنان مثبت اعلام شد. این آمار نشان میدهد که چرا مردان تنها بعد از ظهور علائم بیشتر و شدیدتر بیماری به مراکز درمانی مراجعه میکنند. دکتر بیرکس برای آقایان حاضر در جلسه توجیهی روزانه خود در کاخ سفید یک پیام ویژه داشت: “من امروز مردان زیادی را در میان مخاطبان میبینم. فقط میخواهم اهمیت مراقبتهای بهداشتی را به آنها یادآوری کنم.”