SARS-CoV-2، ویروسی که باعث بیماری COVID-19 میشود، بسیار مسری است (مخصوصا از طریق تماس شخصی نزدیک).
اگرچه هر فردی ممکن است به این ویروس مبتلا شود، اما بیشتر افرادی که به شدت بیمار میشوند یا میمیرند، دچار بیماریهای زمینهای جدی هستند. از آنجایی که این بیماری جدید است، محققان تاکنون هیچ گونه تحقیق خاصی در مورد بیماری مولتیپل اسکلروز (ام اس) و کووید-19 انجام ندادهاند.
بر طبق گزارش انجمن ملی ام اس، هیچ گونه شواهدی مبنی بر اینکه خطر ابتلا به کووید-19 در افراد مبتلا به ام اس بالاتر از سایر افراد است، وجود ندارد. با این حال، افرادی که باید به طور منظم به مطب پزشک مراجعه کنند، ممکن است در معرض خطر بالاتر ابتلا به این بیماری باشند. برخی از علائم ام اس ممکن است باعث آسیب پذیری افراد نسبت به علائم جدی کووید-19 شود.
تاثیر کووید-19 بر مبتلایان به ام اس چگونه است؟
بعید به نظر میرسد که ابتلا به ام اس بتواند خطر ابتلا به ویروس SARS-CoV-2 یا عوارض ناشی از این بیماری را افزایش دهد. با این حال، برخی از مبتلایان به ام اس ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار بگیرند، از جمله افرادی با:
مشکلات حرکتی
در بیماری ام اس، اعصاب به آرامی و به صورت تدریجی دچار آسیب شده و این امر توانایی مغز برای برقراری ارتباط با عضلات را مختل میسازد. این موضوع میتواند بسیاری از جنبههای زندگی روزمره از جمله حرکت را تحت تأثیر قرار دهد.
افراد مبتلا به ام اس پیشرفته ممکن است دچار مشکلات حرکتی شدیدی باشند. این مشکلات تحرک ممکن است باعث بغرنجتر شدن بیماری کووید-19 شوند:
شخص بی تحرک یا فردی که بیشتر اوقات دراز کشیده و یا در صندلی چرخدار مینشیند ممکن است از بیماریهای دیگری مانند بیماری قلبی عروقی یا دیابت رنج ببرد. هر دوی این بیماریهای میتوانند احتمال ابتلا به کووید-19 را افزایش دهند.
سپری کردن بیشتر اوقات یک روز در رختخواب ممکن است باعث تجمع ترشحات تنفسی و بروز مشکلات تنفسی و پنومونی آسپیراسیون شود که ممکن است اثرات کووید-19 را تشدید سازد.
پاسخ ایمنی طبیعی بدن به عفونت ها ممکن است علائم دیگر ام اس از جمله مشکلات تنفسی و تحرکی را بدتر کند.
بیماری های ریوی
برخی از مبتلایان به ام اس دارای مشکلات تنفسی یا بیماریهای مرتبط با ریه هستند. این حالت زمانی رخ میدهد که فرد دیگر قادر به کنترل عضلات پشتیبانی کننده تنفس نباشد.
بیماری ام اس همچنین ممکن است پاک کردن مخاط و سایر مایعات موجود در مجاری هوا را دشوارتر کند که این امر میتواند خطر ابتلا به ذات الریه را افزایش دهد.
برخی از داروهای ام اس مانند داروهای اپیوئیدی (مسکن) و ضد درد نیز ممکن است بر تنفس تأثیر بگذارند. این داروها ممکن است باعث کند شدن فرایند تنفس شوند.
افراد مبتلا به مشکلات ریه یا تنفس ناشی از ام اس ممکن است به احتمال زیاد دچار عوارض کووید-19شوند، اگرچه این فرضیه تاکنون در هیچ تحقیق خاصی مورد بررسی قرار نگرفته است.
سرکوب کننده های سیستم ایمنی
از آنجایی که ام اس یک بیماری خود ایمنی است، بسیاری از داروهای ام اس سیستم ایمنی بدن را هدف قرار میدهند. برخی داروهای ضدالتهابی نیز سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکنند. مصرف این داروها میتواند خطر ابتلا به کووید-19 و مواجهه با عفونتهای طولانی مدت و شدیدتر را افزایش دهد.
مبتلایان به ام اس نباید مصرف داروها و روند درمان خود را متوقف کنند.انجام این کار ممکن است علائم بیماری ام اس را بدتر کرده و آسیبپذیری فرد نسبت به عفونتهای شدید را افزایش دهد. در مورد گزینههای دارویی باید با پزشک معالج خود مشورت کنید.
آیا کووید-19 برای افراد مبتلا به ام اس خطرناک تر است؟
تا کنون هیچ گونه شواهدی مبنی بر خطرناک تر بودن کووید-19 برای مبتلایان به ام اس بدست نیامده است. با این حال، مبتلایان به ام اس در صورت مواجهه با موارد زیر ممکن است دچار عوارض بیشتری شوند:
مشکلات تنفسی
مسائل مربوط به تحرک
درد
خستگی
افراد بالای 60 سال در صورت ابتلا به کرونا در معرض بیشترین خطر هستند. اگرچه در بین بیمارانی که به دلیل بیماری کرونا فوت شدهاند، افراد میان سال یا جوانتر نیز وجود داشته است اما براساس آمار جهانی، بیشترین میزان قربانیان در بین افراد مسن بوده است.
به نظر میرسد که میزان مرگ و میر ناشی از کرونا به ازای هر دهه از عمر، افزایش مییابد. آمار منتشر شده در یکی از مقالات Lancet نشان میدهد که در حدود 13/4 درصد از افراد بالای 80 سال مبتلا به ویروس در چین جان باختهاند.
علائم
کووید-19 در ابتدا شبیه سرماخوردگی یا آنفولانزا است. برخی افراد به هیچ وجه علائمی را تجربه نمیکنند. برخی علائم ابتلا به کووید-19 عبارتند از:
تب
سرفه مخصوصاً سرفه خشک یا سرفه بدون خلط
تنگی نفس
علائم ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد و ممکن است شبیه علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا باشد.
مراقبت و احتیاط بیشتر
بر طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC)، مبتلایان به ام اس باید اقدامات زیر را برای کاهش خطر ابتلا به کووید-19 انجام دهند:
از مراجعات غیر ضروری به مطب پزشک خودداری کنید. بهتر است از خدمات پزشکی از راه دور (تلفنی) استفاده کرده و مراحل درمانی غیرضروری را به تاخیر بیاندازید.
از پزشک بخواهید در صورت امکان برای 3 ماه دارو تجویز کند.
به طور مرتب، دستهای خود را قبل از غذا، بعد از استفاده از سرویس بهداشتی، قبل و بعد از لمس صورت، بعد از تماس با دیگران و بعد از هرگونه تماس با سطوح آلوده (مانند بعد از رفتن به فروشگاه مواد غذایی) حداقل به مدت 20 ثانیه با آب گرم و صابون بشوئید.
تا حد امکان از بیرون رفتن و حضور در مکانهای عمومی خودداری کنید. بجای خرید حضوری، مایحتاج خود را به صورت آنلاین سفارش دهید.
فاصله گذاری فیزیکی را حفظ کنید. در مکانهای عمومی حداقل 2 متر (6 فوت) از دیگران فاصله بگیرید.
در مورد عوامل خطر و راهکارهای فردی برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری با پزشک خود صحبت کنید.
در صورت ابتلا به کرونا چه باید کرد؟
در صورت مثبت شدن تست کرونا:
در مورد مراحل بعدی با پزشک صحبت کنید. ممکن است برخی از افراد نیاز به تغییر داروی ام اس خود داشته باشند. از تغییر خودسرانه داروی ام اس بدون اجازه پزشک خودداری کنید.
قبل از مراجعه به پزشک یا بیمارستان با آنها تماس بگیرید. این کار میتواند زمان لازم برای انجام هرگونه آماده سازی را در اختیار آنها قرار دهد.
از نزدیک علائم را کنترل کنید. هرگونه تغییر در شدت علائم را به پزشک خود اطلاع دهید.
تا حد امکان از تماس با سایر افراد خودداری کنید. عفونت بسیار مسری است.
کووید-19 مخصوصا برای افرادی با بیماریهای زمینهای میتواند ترسناک باشد. ضروری است که خطر را جدی بگیرید. بهترین راه برای ایمن ماندن، کاهش خطر ابتلا به این ویروس با رعایت بهداشت و سایر دستورالعملهای ایمنی است.